Umiditate și mucegai în casă – Ce este de facut?
Indiferent că-i vorba de o pată neagră în baie, una albă pe podeaua din subsol sau de un strat vâscuos și portocaliu aflat în jurul chiuvetei din bucătărie, mucegaiul e una dintre cele mai comune problemele care pot apărea într-o locuință. În unele cazuri, poate duce la îmbolnăvirea persoanelor, în special a celor care suferă deja de o boală respiratorie precum astmul. Chiar și așa, indiferent că ești sau nu alergic la mucegai, ochii, nasul, gâtul, pielea și căile respiratorii pot fi iritate cu o foarte mare ușurință. Prin urmare, iată cum poți combate această problemă și cum să ai grijă de casă astfel încât să previi formarea acestui fenomen.
Care sunt reacțiile la mucegai și cine este supus acestui risc? Pentru persoanele sensibile la mucegai, reacții alergice sunt primele care apar, precum strănutul, curgerea nasului, înroșirea ochilor și erupțiile cutanate. Persoanele care au alergii mai severe pot avea reacții de proporționalitate avansată, cum ar fi greutatea în respirare iar bolnavii de astm pot suferi chiar atacuri imediate.
Ce este mucegaiul? Mucegaiul este format din organisme mici. Culoarea sa nu e unică, întrucât poate fi identificat ca fiind alb, negru, portocaliu, verde și violet. În natură, el joacă un rol foarte important. Formarea lui are loc în mediile umede iar reproducerea se desfășoara prin transmiterea de spori minusculi care călătoresc prin aer. Prin urmare, este foarte clar cât suntem de suntem expuși asupra acestor ciuperci microscopice. În cantități mici, sporii sunt de obicei inofensivi, dar atunci când sunt aflați pe o suprafață umedă din casa, încep să se înmulțească. De asemenea, în momentul în care matrița se dezvoltă la exterior, sporii vor fi dispersați în aer, unde pot fi ușor inhalați. Dacă sunteți alergic la mucegai și inhalați un număr mare de spori, este posibil să vă agravați starea de sănătate.
Bine, dar une se mai formează acest mucegai? Locurile sunt diverse, însă dacă toate îndeplinesc aceleași condiții specifice prin care se poate dezvolta, indiferent că e vorba de pereți, podea, aparate casnice, electronice, covoare sau mobilier – ele vor fi prielnice indiferent de material din care sunt formate, importantă fiind umiditatea, așa că este mai probabil să observi existența mucegaiului în zone umede, precum baia, bucătăria, subsolul casei, etc.
Este imposibil să scapi de toți sporii acestuia, mai ales în casă, dar întrucât ei nu pot crește fără umiditate, reducerea sa este cea mai bună modalitate de a preveni sau elimina mucegaiul. În cazul în care te confrunți deja cu el, este important să îl elmini cât mai rapid. Dacă îl cureți, nu vei remedia problema, fiindcă se va întoarce. Așadar, ia toate măsurile necesare din timp pentru a scăpa imediat de umiditate, astfel încât să împiedici apariția mucegaiului în casă.
0 Comment